Nasjonale bibliotekdager 2023

Nasjonale bibliotekdager 28.8. – 3.9. 2023:
Politikk og lesekultur


Norsk Bibliotekforening har tidligere markert Nasjonal bibliotekdag 1. september. I 2023 vil vi markere bibliotekene en hel uke, fra 28. august til 3. september.

I 2023 er det både kommunevalg og arbeid med leselyststrategi, to saker som er viktige for bibliotekene. Derfor vil vi bruke Nasjonale bibliotekdager til å fremheve dette.

Hvorfor Nasjonale bibliotekdager?

Biblioteket er en av de viktigste institusjonene i demokratiet vårt. Dette vet vi som jobber i og med bibliotek.

Vi kjenner alle fordelene med bibliotek, mulighetene og potensialet. Spørsmålet er, vet alle andre dette også?  

Vet naboen som ikke har vært innom biblioteket siden 1992 hva biblioteket betyr? Vet politikeren det, som har velfylte bokhyller hjemme? Og hvis de ikke vet det, kan kanskje Nasjonale bibliotekdager være en mulighet til å si at bibliotek er viktig. 

Bibliotek og valgkamp

Gjør biblioteket synlig for politikerne!
Vi oppfordrer bibliotekene til å invitere lokalpolitikerne til biblioteket. Du kan arrangere en debatt eller invitere ordførerkandidater så de blir kjent med biblioteket.

Foto: Karmøy folkebibliotek

Vi har laget en oversikt med tips til hvorfor og hvordan arrangere debatt på biblioteket.

Tips til hvordan arrangere politisk debatt i biblioteket

Bibliotek er lesekultur

Det å skape en kultur for lesing er kjernen i bibliotekenes virksomhet. Regjeringen skal komme med en strategi for leselyst, og da må vi bidra til å synliggjøre hvor viktig bibliotekene er.

Under Nasjonale bibliotekdager oppfordrer vi til å ha et mangfold av lesearrangement: Høytlesning, lesegrupper, forfattertreff, samtaler om litteratur og mye mer!

Jobber du i bibliotek? Tips om dine beste lesetiltak!

Vi vil gjerne vite hva dere gjør av ulike lesetiltak, om dere har gjort noe nytt og annerledes, noe som var spesielt vellykket, noe som har fått nye grupper til å lese eller hva dere gjør for å holde på de som allerede leser mye. Det kan være små og store tiltak, og for alle aldersgrupper. 

Vi lager en oversikt over tiltak og ønsker innspill fra dere som jobber på bibliotek.

Send inn dine forslag her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få med deg siste nytt fra oss!