Norsk Bibliotekforenings utvalg

Våre ulike utvalg er rådgivende organer for hovedstyret og sekretariatet. Utvalgene bidrar i høringer, kunnskapsdeling, arrangerer seminarer og konferanser, og fremmer forslag overfor myndigheter og skaper debatt. Her finner du oversikt over utvalg som foreningen har. Hovedstyret i Norsk Bibliotekforening er i ferd med å sette ned nye utvalg for 2022-2024 og at medlemmer til utvalgene vil bli publisert så snart det er klart.

Internasjonalt utvalg

Kompetanseforum på internasjonalt arbeid og solidaritetsprosjekter. Utvalget skal informere om IFLA og EBLIDA i norske bibliotekmiljø og holde seg oppdatert på dette arbeid. Utvalget forvalter foreningens Solidaritetsfond.

Leder: Vidar Lund, leder Norsk Bibliotekforening

Opphavsrettsutvalget

Arbeider med problemstillinger rundt opphavsrettslige spørsmål. Utvalget gir i råd i saker som gjelder rettslige og avtalemessige ordninger for tilgjengeliggjøring og utlån.

Leder: Harald Bøhn, pensjonist
Birgithe Schumann-Olsen, Lillehammer bibliotek
Olaus Bergstrøm, Nasjonalbiblioteket
Arild Skalmeraas, Universitetet i Sørøst-Norge
Hege Charlotte Lysholm Faber, NTNU

Utvalg for ytringsfrihet og demokrati

Utvalget arbeider med spørsmål rundt tilgang til informasjon og kunnskap, følger med i samfunnsdebatten om ytringsfrihet og demokrati, både nasjonalt og internasjonalt. Samarbeider med Innlandet fylkesbibliotek om program på Norsk litteraturfestival.

Leder: Kjell Gunnar Nilsen-Moen, Nordland fylkesbibliotek og NBF Nord, kjenil@nfk.no
Lotte Løkeland Hovda, Sølvberget
Trud Berg, hovedstyret
Bjørg Anlaug Rørtveit, Tysvær bibliotek

Utvalg for digital tilgang

Skal bidra til sidestilling av trykt og digitalt materiale i bibliotekene og jobbe med problemstillinger rundt modeller for utlån av e-medier, innkjøpsordningene, statlig finansiering av nasjonale lisenser, Åpen tilgang og formidling av digitalt innhold i bibliotekene.

Leder: Hilde Grefsrud, Viken fylkesbibliotek
Terje Håkstad, Universitetet i Tromsø og hovedstyret
Nina Ødegaard, Samisk videregående skole Karasjok
Ørjan Persen, Bergen Offentlige Bibliotek
Lars Egeland, OsloMet

Utvalg for spill

Gi økt kunnskap om spill som tilbud og aktivitet i alle typer bibliotek. Spre kunnskap om praktiske eksempler på spillbaserte aktiviteter i bibliotek og bedre distribusjonsordningen for dataspill til bibliotekene.

Leder: Tina Halkinrud, Akershus universitetssykehus og hovedstyret i Norsk Bibliotekforening
Vanja Sandøy, Vindafjord bibliotek
Katrine Tveito, Kristiansand folkebibliotek
Anders Grønning, Bibliogames
Synnøve Fotland Eikevik, Norges museumsforbund

Utvalg for litteraturpolitikk

Problemstillinger rundt innkjøpsordningen, litteratur-, formidlings-, lese- og språkpolitikk. Utvalget skal følge med i den aktuelle samfunnsdebatten innenfor disse spørsmålene og foreslå tiltak.

Leder: Siri Lindstad, Gjøvik bibliotek og litteraturhus
Hilde Ditmansen, Tønsberg og Færder bibliotek
Mailin Toft, Stange bibliotek
Helene Voldner, Deichman bibliotek og hovedstyret i Norsk Bibliotekforening
Øyvind Ellenes, forfatter og forlagsredaktør i Forlaget Oktober
Signe Lind, Leser søker bok

Utvalg for ny teknologi i bibliotek

Teknologiutvalget skal være en oppdatert kilde til informasjon om nye teknologier, og hvordan disse kan påvirke bibliotekenes fremtid. Eksempler på denne typen teknologier er kunstig intelligens, virtuell og utvidet virkelighet, blockchain, taleassistenter, osv. Kunnskapen og de direkte erfaringene utvalget opparbeider seg deles i form av innlegg på konferanser, publiserte artikler eller ved å gi råd ved direkte henvendelser.

Leder: Leon Bang-Hetlevik, Agder fylkesbibliotek
Andrea Gasparini, Universitetsbiblioteket, Universitetet i Oslo
Jonas Svartberg Arntzen, Biblioteksentralen
Rigmor Haug, Larvik bibliotek
Anders Futtrup, Skien bibliotek
Aud Jorunn Hakestad, Klepp bibliotek

Utvalg for bærekraft i bibliotek

Utvalget arbeider med økonomisk og sosial bærekraft og klima- og miljøarbeid.

Leder: Berit Skillingsaas Nygård – pensjonist
Henriette Stoltz – Skien bibliotek
Per Eide – Bergen Offentlige Bibliotek
Karianne Albrigtsen Aam – Viken fylkesbibliotek

Utvalg for bibliotekledelse

Utvalget skal arbeide med bibliotekledelse, biblioteksjefplakat, redaktørplakat og utvikling av bibliotek.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få med deg siste nytt fra oss!

"*" indicates required fields