Fellesmøte: Les for livet
«Alle» er enige om at lesing er viktig. Likevel leser vi mindre. Og dårligere. Hva betyr det og hva kan vi gjøre? Og hvem skal gjøre det? Dette skal vi snakke om på Bibliotekmøtet 24. mars.
Gode leseferdigheter og språkforståelse handler om å kunne orientere seg og delta i samfunnet, tilegne seg kunnskap og ferdigheter, være kritisk og reflektert.
Lesing utvikler oss som mennesker, for gjennom innblikk i andres liv, skapes empati og forståelse.
Gutter sliter faglig i skolen, spesielt i lesing og faller stadig utenfor, leseferdighetene går nedover over hele landet og det er urovekkende. Både offentlige myndigheter og ideelle organisasjoner jobber med leselyst og tilrettelegger for lesing. Hjelper det? Er lesing et klassespørsmål? Hører vi på dem det gjelder? Kan vi snu trenden?
Til samtalen:
Katti Hoflin; kultursjef i Västra Götalandsregionen og tidligere biblioteksjef i Stockholm. Ledet Läsdelegationen som leverte SOU i 2018 Barns och ungas läsning – ett ansvar för hela samhället. Medlem av Läsrådet som har fått i oppgave å ta et samlet ansvar for å øke lesingen blant barn og unge.
Tove Stjern Frønes; forsker ved Institutt for lærerutdanningen og skoleforskning (UiO), tema som literacy, lesekompetanse og kritisk lesing på nett. Forfatter av bl.a. antologien «Like muligheter for god leseforståelse? 20 år med lesing i PISA».
Troels Posselt; rådgiver i Viken fylkesbibliotek og jobber med kompetansehevende tiltak, lesekampanjer og innovasjon i bibliotekene. Barn og unge er hovedmålgruppen. Har tidligere jobbet i Foreningen !les med bla.a. Bokslukerprisen.
Til å lede samtalen:
Yohan Shanmugaratnam; utenriksjournalist i Klassekampen og forfatter. Har skrevet om oppvekst i Norge, globalisering, klassekamp og Brexit. Han debuterte som forfatter i 2020 med den kritikerroste essayboka «Vi puster fortsatt».
Fellesmøte Les for livet er på Bibliotekmøtet 24. mars kl. 10.15