Nominert til Årets bibliotek 2024
Tjeldsund folkebibliotek, Troms
Tjeldsund folkebibliotek gjør mye for mange, med lite ressurser. De gjør en særlig innsats for å fremme og synliggjøre samisk språk, litteratur og kultur i Tjeldsund kommune, som hører inn under forvaltningsområdet for samisk språk.
Biblioteket er viktig i lokalmiljøet, og under ledelse av bibliotekleder Melita Båfjord har de gjort et imponerende arbeid for å inkludere samisk språk og kultur i sine tjenester.
Biblioteket oppmuntrer elevene til å lese samiske bøker, eller bøker med både samisk og norsk tekst. Tjeldsund folkebibliotek har en god og oppdatert samling av samisk litteratur, og utlånet øker, blant annet som resultat av en egen sommerleskampanje for samiskspråklig litteratur i tillegg til den nasjonale. Båfjord får med biblioteket i Sametingets lesekampanje Loga munnje, og samarbeider med Várdobaiki samiske senter, Bok- og kulturbussen og andre aktører om arrangement for både barn og voksne.
Tjeldsund folkebibliotek sitt arbeid med å løfte samiskspråklig litteratur har gitt resultater, og viser viktigheten av målrettet satsing og samarbeid.
Tjeldsund folkebibliotek, Troms
Buran bibliotek, Trondheim
Buran bibliotek er et bydelsbibliotek i Østbyen i Trondheim med “litt ekstra”, og der bydelens innbyggere føler seg hjemme. Buran startet som et midlertidig bydelsbibliotek i 2022 for å komme i kontakt med innbyggerne og kartlegge behovene i området.
På to år har biblioteket blitt en integrert del av lokalsamfunnet, med fokus på bærekraft og å være en møteplass som blir til i samråd med innbyggerne. Biblioteket ved avdelingsleder Lars Danielsen har skapt et godt sted å være for folk i bydelen gjennom testing og stadig utvikling, og er nå et permanent bibliotek til glede for innbyggerne.
I samlinga er det hovedvekt på barnebøker, og et bredt utvalg av bøker på språk som lånerne selv snakker og ønsker. I arbeid med arrangement for voksne har de et særlig fokus på lokale forfattere og å få flere menn inn i biblioteket.
Biblioteket har også eget verkstedrom og syrom. Gjennom mange gode samarbeidspartnere har de et bredt tilbud av aktiviteter, og har blant annet utlån av utstyr i samarbeid med BUA Røde Kors. Andre aktører kan låne lokaler gratis i tilknytning til biblioteket mot at de skaper aktivitet som bidrar til lokalsamfunnet.
Buran bibliotek har gjennom erfaringer og innspill fra bydelens innbyggere utviklet en egen identitet og tydelig lokal forankring. De inspirerer andre til å invitere til samarbeid og samskaping med brukere.
Buran bibliotek, Trondheim
Sunndal folkebibliotek, Møre og Romsdal
Sunndal folkebibliotek setter møter mellom mennesker først. Sunndal er et JA-bibliotek som har blitt en sentral del av folkehelsearbeidet i Sunndal kommune, og har mange samarbeid som kommer lokalbefolkningen til gode.
Et eksempel på dette er “Suppe på torget”, der ingrediensene er varme, samhold og fellesskap. Sunndal folkebibliotek bruker også FNs bærekraftsmål aktivt i hverdagen, og har blant annet fått bygget en egen bærekraftshems på biblioteket sammen med ungdom fra Sunndal videregående skole, for å formidle arbeidet med bærekraftsmålene til barnehager, skoler og andre innbyggere.
Sunndal folkebibliotek har gjort en betydelig innsats for å hjelpe ukrainske flyktninger. De har nylig fått 400 ukrainske bøker i hus, som formidler det ukrainske språket, kulturen og historien.
Med biblioteksjef Lina Engelsrud i spissen har biblioteket særlig blikk for dagsaktuelle temaer, og inviterer inn til en rekke ulike arrangement i løpet av året. Med gode besøkstall har de virkelig blitt hjertet i lokalsamfunnet. Biblioteket tilbyr et mangfold av opplevelser og kunnskap, og er en møteplass på tvers av alder, kjønn og sosial tilhørighet.
Sunndal folkebibliotek er et forbilde når det kommer til inkludering og bærekraft, og tar hele befolkningen på alvor i sitt arbeid.
Sunndal folkebibliotek, Møre og Romsdal
Universitetsbiblioteket, OsloMet, Oslo
De siste to årene er det lagt ned et betydelig utviklings- og endringsarbeid ved OsloMets universitetsbibliotek. Da planene om storstilt bibliotekutbygging ble skrinlagt for to år siden, var OsloMets universitetsbibliotek et bibliotek med store utfordringer. I dag er perspektivet snudd og bibliotekets ansatte og samarbeidspartnere har klart å se framover. Bibliotekdirektør Hege Undem Store har ledet biblioteket gjennom omstillingsprosessen.
Som alle i sektoren, har biblioteket også måttet tilpasse seg reduserte ressurser. Biblioteket har innenfor disse rammene klart å oppnå faglig nytenkning, forbedret tilbud til brukerne, og et godt arbeidsmiljø for de ansatte.
Det er lagt stor vekt på å utvikle gode studentarealer i samarbeid med studentene. Dette har gitt resultater: Studentene har strømmet til og besøkstallene har skutt i været.
Bibliotekets tjenestetilbud er i stadig utvikling for å svare bedre på behov i organisasjonen. Den nyopprettede seksjon for forskningsstøtte har bl.a. utviklet et tjenestetilbud med støtte til universitetets Ph.d.-kandidater. Biblioteket er også en viktig formidlingsarena med en rekke arrangementer i biblioteket. Det har flere interne kompetanseutviklingsprogrammer – av og med egne ansatte.
Universitetesbiblioteket ved OsloMet har vist at gjennom god ledelse og dedikerte ansatte er det mulig å gjennomføre mye og godt utviklingsarbeid på kort tid.
Universitetsbiblioteket, OsloMet, Oslo