Joda, vi trenger statistikk om skolebibliotek
Ny lov og ny forskrift om opplæring – nå trenger vi å se om lovverket fungerer.
Opplæringsloven er revidert og ny Opplæringsforskrift tredde i kraft i august 2024. Loven sier helt tydelig at elever skal ha tilgang til skolebibliotek. Forskriften følger opp med at skolebiblioteket skal være tilgjengelig for elevene i skoletiden, og skal brukes i opplæringen på skolen. Forskriften spesifiserer til og med at skolebibliotek skal brukes til å utvikle språkferdigheter, leseferdigheter og kritisk tenkning hos elevene.

Nå trenger vi å se om lovverket virker. Vi trenger å vite mer om hvordan skolebibliotekene fungerer der ute i virkeligheten. Vi trenger statistikk om skolebibliotek for å kunne ta best mulig beslutninger og utvikle gode tiltak slik at skolebibliotekene får gjort den jobben vi ønsker at de skal. Vi trenger statistikk og kunnskap for å kunne planlegge, evaluere, debattere og forske.
Men flere spørsmål om skolebibliotek i grunnskolen kommer ikke av seg selv. Spørsmål som gjelder grunnskolen, skal gjøres gjennom Grunnskolens informasjonssystem (GSI). Vi har tidligere forsøkt å foreslå flere spørsmål til grunnskolens statistikk, men døra inn til GSI har virket stengt og låst. Statistikkrapportering for skolebibliotek i den videregående skolen tok slutt i 2018. Det er uklart hvordan det skjedde. Vi foreslår i alle fall å starte opp igjen.
«Statistikk for videregående skole tok slutt i 2018. Vi foreslår å starte opp igjen.»
Norsk bibliotekforening har sammen med NBF Skole, Skolebibliotekarforeningen og andre engasjerte skolebibliotekforkjempere arbeidet fram spørsmål som vi mener er nødvendige og nyttige for nettopp utviklingen av skolebibliotek. Brev med forslag til spørsmål er sendt til Utdanningsdirektoratet med kopi til Kunnskapsdepartementet.
Spørsmål om tilgang til skolebibliotek er essensielt da dette gjelder selve lovteksten. Har skolen et samarbeid med kommunens folkebibliotek har avstanden mellom skole og bibliotek betydning. Er biblioteket rett over veien eller må elevene ta buss? Hvor tilgjengelig er biblioteket? Egentlig?
Når det spørsmål om antall timer skolebiblioteket er åpent og antall timer skolebiblioteket er bemannet har det betydning for hvordan skolen bruker biblioteket. Stiller man bare spørsmål om skolebibliotekets åpningstid, kan svarene vise til når bibliotekrommet ikke er låst. Og kanskje har skolen et rom med bøker som aldri er låst? Vi vet nå at et rom med bøker ikke i seg selv skaper språkferdigheter, leselyst eller kritisk tenkning hos barn og unge.
«Hvor tilgjengelig er biblioteket? Egentlig? «
Spørsmål til skoleeierne er ikke for å gjøre livet surt for dem og belaste dem med enda flere oppgaver. Det er for på sikt å gjøre skolene bedre i stand til å levere på lov og forskrift. Vi trenger å vite hvor mange gode skolebibliotek vi har og hvor mange som bare er et rom med bøker. Hvordan skal vi kunne foreslå ordninger og prosjektmidler som treffer de vi ønsker å nå mest? Da må vi vite mer.
Brev om statistikk til Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet.