Nasjonal bibliotekdag: Fire om sine bibliotek

Har du samme favorittbibliotek som statsministeren, eller vil du ha litteraturtips fra Per-Mathias Høgmo? I anledning Nasjonal bibliotekdag har vi spurt fire kjente personer om å anbefale en bok, og om hvilket bibliotek de selv husker best. 

Den 1. september er det Nasjonal bibliotekdag, som markeres over hele landet.

Grip sjansen til å ta turen innom ditt lokale bibliotek.

Statsminister Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg
Stasminister Erna Solberg. Foto: Thomas Haugersveen/ Statsministerens kontor

– Hvilket bibliotek husker du best?

Jeg husker best Bergen Offentlige Bibliotek. Jeg tok bussen dit og var ofte i den store, fine Barneavdelingen deres.

– Er det en bok du vil anbefale andre å lese?

Heller enn å anbefale en bok, vil jeg anbefale bøker fra forfatter Doris Lessing.

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo.
Landslagstrener Per-Mathias Høgmo. Foto: Bjørn-Kåre Iversen

– Hvilket bibliotek husker du best?

Skolebiblioteket på Nord-Gratangen skole under min oppvekst på barne- og ungdomsskolen, og biblioteket på NIH da jeg studerte der. Pappa var rektor på Nord-Gratangen, og når han jobbet utover kveldene brukte jeg biblioteket som arbeidsplass for lekser og leitet etter spennende bøker.

– Er det en bok du vil anbefale andre å lese?

Boka «Om Friheten» av John Stuart Mill anbefales.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Marte Garmann.
Statsråd Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Marte Garmann.

– Hvilket bibliotek husker du best?

Biblioteket på Stridsklev skole i Porsgrunn. Det var et samlingssted i friminuttene og de ansatte var fantastiske for en leseglad ung gutt som jeg var. 

– Er det en bok du vil anbefale andre å lese?

Finn Alnæs «Koloss» er en bok som gjorde sterkt inntrykk på meg. 

Direktør i Fritt Ord Knut Olav Åmås

-Kva for eit bibliotek hugsar du best?

Direktør i Fritt Ord Knut Olav Åmås. Foto: Caroline Reistad / Fritt Ord
Direktør i Fritt Ord Knut Olav Åmås. Foto: Caroline Reistad / Fritt Ord

Det er nok framleis folkebiblioteket i Odda. Eg budde i Hardanger frå eg var 2 til eg var 19 år. Eg brukte fleire timar kvar veke på biblis, som det blei kalla, og lånte med meg minst éin stor plastpose kvar einaste veke. Eg hugsar den fine linoleumen på golvet, den deilige lukta av bøker, den klamme og omfemnande lufta dei mange regnversdagane. Og at sjefen, Dordei Raaen, liksom «smugla» meg opp baktrappa gjennom magasina opp til vaksenavdelinga før eg strengt tatt hadde lov…

– Er det ei bok du vil anbefale andre å lese?

Ja, det er jo for så vidt meir enn éi, då … Men den første eg kjem på er Virginia Woolfs magiske roman «Orlando» frå 1928. Det er den sterkaste bok eg kjenner til om kva livet er og korleis vi kan skriva om det, skildra det. Boka leikar med kjønn, historie og sosial plassering. Hovudpersonen Orlando lever i meir enn 300 år og byter både kjønn og mangt anna undervegs.

En kommentar om “Nasjonal bibliotekdag: Fire om sine bibliotek

Det er stengt for kommentarer.