Store forskjeller i kommunene

Den nasjonale bibliotekstatistikken for bruk og utlån i 2014 ble lagt frem denne uken. Tallene viser at utlånstallene for bøker er stabile, og besøkstallene går opp. Det er flere arrangementer i bibliotekene, men mediebudsjettene har fått en liten nedgang.

Dagbladet har laget en sak om de store forskjellene rundt om i landet. Her kan du også sjekke din egen kommune. Biblioteksjefene som er intervjuet, legger vekt på at biblioteket må få økonomiske rammer til å kunne samarbeide og drive aktivt formidlingsarbeid.

Norsk Bibliotekforenings leder Mariann Schjeide kommenterer:

– Et velbesøkt bibliotek er utrolig viktig for et lokalsamfunn. Vi trenger møteplassene nå som bank, post og butikker forsvinner. Utlånstall står og faller på penger, og mange kommuner driver med systematisk underbudsjettering av biblioteket. Kulturløftet hjalp mange, men ikke norske bibliotek.

kommuneøkonomi

Utdrag fra bibliotekstatistikken. Se alle tallene hos Nasjonalbiblioteket.