Etter kritikk fra EU: Google Print også på europeisk

Etter at EU og diverse nasjonalbibliotek nylig flagga et felles prosjekt som svar på det angloamerikansk dominerte Goggle Print, har Google nå skaffet seg avtaler med europeiske forlag og lanserer egne Google Print for åtte europeiske litteraturer/språk

Tekst: Anders Ericson

Det store pokerspillet om kunnskaps- og bibliotekressursene fortsetter. Etter at EU og diverse nasjonalbibliotek nylig flagga et felles prosjekt som svar på det angloamerikansk dominerte Goggle Print (GP), melder News.com 17. oktober at Google har fått seg avtale med et utvalg europeiske forlag, blant annet et underselskap av Springer, og lanserer egne Google Print-tjenester for åtte europeiske litteraturer/språk.

Det dreier seg foreløpig om følgende litteraturer og/eller språk: Frankrike, Italia, Tyskland, Nederland, Østerrike, Sveits, Belgia og Spania.

Søk på de europeiske GP-nettstedene gir også treff i europeisk litteratur som er digitalisert ved de fem opprinnelige biblioteka i GP.

Det sies ingenting om at Google har tatt kontakt med europeiske bibliotek i denne sammenhengen.

Ting kan tyde på at GP har planer for atskillig mindre språkområder også. Blant annet kommer man til GP-nettstedet via lenkene http://print.google.no og http://print.google.se/, mens det derimot ikke skjer via en tilsvarende dk-url.