Nasjonal Bibliotekdag: Idéer og tips til aktiviteter

Den 1. september er det Nasjonal bibliotekdag, som i 2016 markeres for andre gang. I fjor ble dagen markert på mangfoldig vis på bibliotek rundt om i landet.

Hege Liadal, Stortingsrepresentant (A), er 1. vara i Norsk Bibliotekforenings hovedstyre.
Bookface med Hege Liadal, Stortingsrepresentant (A), som er 1. vara i Norsk Bibliotekforenings hovedstyre. Foto: Tysvær folkebibliotek.

Norsk Bibliotekforening er en interesseorganisasjon for bibliotek og bibliotekets brukere.

• Vi oppfordrer alle bibliotekbrukere til å melde seg på Facebook-arrangementet, og ta en tur innom sitt bibliotek 1. september.
  • Vi oppfordrer alle bibliotek til å lage arrangementer og skape oppmerksomhet rundt sitt bibliotek 1. september.

Jobber du i bibliotek og har lyst til å finne på noe denne dagen men er usikker på hvor du skal starte? Her er en liste med tips til aktiviteter. Har du en idé som burde stå på listen? Send oss en epost.

Bibliotekforeningens litteraturkviss

Vår kvissekspert i Tidsskriftformidlingen Espen Iversen har utarbeidet en kviss om litteratur med 50 spørsmål inndelt i fem vanskelighetsnivåer. Vil du holde denne kvissen i ditt bibliotek? Ta kontakt med oss, så sender vi deg spørsmål og fasit.

Flere aktiviteter

• Høytlesning på biblioteket med lokale forfattere/historikere
  • Spøkelseshistorier
  • Høytlesning, lunsjnovelle.
  • Forfatter forteller om andres bøker
  • Eventyrstund (med ordføreren på besøk?)
  • Rim og regler for barn. Inviter barnehage/barnepark.
  • Ta med teddybjørnen til biblioteket
  • Debatter om bibliotek: Etikk, Byutvikling, Lokalavisa
  • Gebyramnesti
  • Utstilling av bøker som handler om bibliotek og bøker
  • Klem en bibliotekar
  • Bookface på biblioteket
  • Rekruttere frivillige til språkkafe
  • Omvisning på biblioteket og informasjon om hva biblioteket kan tilby
  • Litterært kaffeslabberas
  • Servering av ulik slag: kake, kaffe, twist, vafler, bokstavkjeks
  • Alle som er innom biblioteket er med i en trekning om en bokgave.
  • Tegnekonkurranse: Tema: Det jeg elsker med biblioteket. Premie som for eksempel kinobilletter, bokgave, billetter til lokal svømmehall….)
  • Salg av bøker, kjøp tre og betal 0,-
  • Pop-up bibliotek på kjøpesenter, busstasjonen, i parken, på parkeringsplassen. Ta med noen bøker og informer om hva som skjer på biblioteket.
  • Stand på torget
  • Ta med bøker på tur og reklamer for biblioteket.
  • Dele ut løpesedler til folk på vei til jobb (buss- og togstasjon, på kjøpesenter, på biler og i togseter).
  • Lansering av høstens program på biblioteket.
  • Brukere kan formidle sine yndlingsbøker
  • En kjendis i bibliotekskranken
  • Invitere skuespillere til å spille en tekst
  • Drop-in samtale om et forfatterskap/bok/sjanger (med te og kaker…)
  • Korsang på biblioteket
  • Be brukere være bokanmeldere. Jeg leste en god bok og jeg anbefaler den til andre.
  • Bibliotekaren anbefaler: bokprat om utvalgte bøker
  • Spørreundersøkelser blant en bestemt aldersgruppe
  • Biblioteket anbefaler: Få plass i lokalavisen med anbefalinger av bøker, tidsskrifter og filmer.
  • Filosofisk hjørne; Utstilling av litteratur, samtaler om filosofi, samtaler med filosof
  • Blind date med en bok: Utfordre lånere til å låne en ukjent (innpakket) bok og oppleve noe nytt.
  • Tilbakemelding fra brukere. Gule lapper på en tavle. «Jeg leser fordi….. ?»
  • Fotokonkurranse, med polaroidkamera eller på Instagram, med tema: Sommer med bok, På biblioteket, Selfie på biblioteket…
  • Foredrag av ulike slag: lokalhistorie, slektsgranskning
  • Utlån av mennesker på Nasjonal bibliotekdag
  • Spill på biblioteket
  • Inviter en lokal arbeidsplass til å besøke biblioteket i lunsjen, omvisning og fortelle hva biblioteket gjør. Vise til faglitteratur som er relevant for arbeidsplassen.
  • Invitere Norsk Jeger- og Fiskerforbund/ kajakklubben/kunstforeningen/pensjonistlaget til biblioteket og formidle bøker som kan være aktuelle for denne interessegruppa.
  • Utstilling: Rariterer på biblioteket
  • Kurs:
    • Slik fungerer Orio
    • Lær hvordan bruke e-bøker
    • Skrivetips fra forfatter
  • Natursti: Bli kjent med biblioteket ditt! Lag en «natursti» mellom bokhyllene.

Se også fjorårets inspirasjonsside til aktiviteter

nasjonal bibliotekdag

3 kommentarer om “Nasjonal Bibliotekdag: Idéer og tips til aktiviteter

1. Kanskje kan det bli gitt en innføring i hvordan boktrykkekunsten oppstod og hvordan det gjøres i dag, og også vise hvordan de første bøkene ble sydd sammen for hånd, side for side. Muligens kan dette gi en litt annen følelse for leseren når han senere sitter med en god bok i hendene og dermed forstår at det er kunst han holder i.

Det er stengt for kommentarer.